Ett nytt försök att komma igång med bloggen! Vad kan väl då vara bättre än en test av en, för mig, ny råvara? Vi handlar sällan fläskkött, annat än sidfläsk och skinka, eftersom Kia inte är speciellt förtjust i smaken av gris. Rökt går oftast bra dock, då hon tycker att smaken förändras tillräckligt då. Ikväll var hon och sjöng i sin kör och då brukar jag och Felix rå om oss själva matmässigt. Väl i butiken fick jag idén att någon typ av griskött blir nog bra som omväxling. I köttdisken kikade jag igenom utbudet och det fanns ju mycket som var billigt, men i storpack vilket vi inte behövde. Då tittade jag lite på Eko-paketen men de tyckte jag var fasligt dyra, men så fick jag syn på rapsgris! Ungefär dubbla kilopriset, men lite mörkare i köttet, och med en svag aning av att jag hört någon kock säga att den typen an gris är bra.

Vad skulle det då bli för sås till? Jag hade redan bestämt mig för gräddsås, men någon smakprofil behövdes. Jag vet ju att det alltid blir en bra bas med lite schalottenlök som får ge smak åt lite smör, så en sådan finhackades och frästes långsamt i smör och rapsolja. Sedan en skvätt portvin samt en sked av det gelatinerade skinkspadet från julskinkan för att ge lite köttig smak, och så lät jag detta sjuda en stund, fyllde på lite med kokvatten från brysselkål som jag körde med lite vatten i mikrovågsugnen i 7 minuter. Den skulle sedan smörlungas i en stekpanna någon minut eller två precis före servering.
Blandmoset gjordes på King Edvard, 2 stora potatisar samt 1½ jordärtskocka per person. Givetvis rikligt med smör och en skvätt mjölk. Smakade av med nymald vit- och svartpeppar samt salt.

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar