lördag 13 december 2014

Sukiyaki

Ikväll blev det Sukiyaki, men först var jag tvungen att laga vår skärmaskin.  Motorns elektrodanslutningar hade gått av.  Som gammal elektroteknolog hade jag dock koll nog för att kunna laga, och sedan blev det tunna skivor av den entrecotebit som jag hittade för dryga hundringen kilot för några veckor sedan.  Jag brukar inte längre köpa vacat nötkött för vi har haft dåliga erfarenheter, men dett kändes bra och med planen att snabbfrysa för senare tunnskivning var det faktiskt utmärkt.





Andra tillbehör som är ett måste är lök, salladskål, shitakesvamp och glasnudlar.  Hela rätten är en typ av fondue, meden fonduevätska bestående av japansk soya, mirin (sött japanskt risvin, tyvärr bara tillgängligt som alkoholfritti Sverige) och daichu (en fiskbuljong som även misosoppa är byggd på).  Vi använde dock färdig Blue Dragon sukiyakisås, samt spädde ut med soya, mirin, sake och vatten för att få bra mängd.  Dessuotm har manen risskål som man gärna mellanlandar det man plockar upp ur fonduen i,  Riset blir delikat av det.  Man har också en dip bestående av en rå äggula och japansk soja, fantastiskt gott.




Det är en lite meckig rätt men ack så värt att göra.  Till detta drack vi dels Sake, dels Ripasso. .








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar