tisdag 25 februari 2014

Fisk sous vide

Hoppade över frukosten på söndag morgon till förmån för en tidig lunch.  För första gången testade vi att sous videa fisk.  Vi har ett gäng med riktigt gamla fiskrullader i frysen, köpta från en ambulerande fiskbil, typ hemglass.  Vi äter dem för sällan och nu har de blivit lite torra.  Men, sous viden räddar dem något.  Skrapade av frosten, saltade (vilket *inte* behövdes, de var salta innan) och hade i lite olivolja i vacuumpackningen.  Körde på 52C i dryga timman, vilket räcker helt tillräckligt för fryst fisk.  Gjorde en, som jag tyckte, underbar vitvinssås:
1 fiskbuljongtärning
1 dl vatten
2 dl grädde
1 dl vitt vin
1 liten potatis skuren i brunoise
Koka i 20 minuter, rör om då och då så potatisen inte bränner fast.  Salta och peppra med nymald vitpeppar, mixa i två minuter så all potatis blir helt upplöst.  Sila i pipsil.  Tillsätt runt 20gr osaltat smör och låt smälta.  Servera fisken med lite sikrom på toppen, och antingen ris eller pressad potatis.  Vi tog ris idag.  Så här gör vi ris förresten: 1 del ris, 2 delar vatten stormkoka på hög värme på elplatta, till dess vatten nivån är i höjd med riset.  Stäng av värmen, sätt på lock, och låt stå på eftervärme i 10-15 minuter.  Korta tiden ger ett mer al dente ris, långa ett mjukare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar