söndag 2 februari 2014

Rökt hjortskav och pasta

I frysdiskarna i affären finns en del viltprodukter som går under benämningen skav.  Jag vet inte vilka delar av djuret som går till skav, men gissar att det är väl samma som annars går till färs, kanske de lite tuffare bitarna som kan bli för sega att tugga i större bitar.  Nåväl jag har sedan jag var liten gillat renskav som jag brukade göra renklämmor på, bara renskav i en klämma av norrländskt mjukt tunnbröd.  Enkelt och gott.  Men en annan rätt som detta också är bra till är som bas i en pastasås baserad på grädde, trattkantareller, paprika och gärna lite svartvinbärssmak, från saft eller gelé.  Igår kväll gjorde Kia denna rätt på "fjällskav" något som visade sig vara skav på rökt hjortkött.  Ett riktigt bra alternativ till det vanliga renskavet.  Röksmaken var tydligare och gav såsen karaktär.  Trattkantareller köpte vi för månader sedan, och de hade torkat, men de fungerar lika bra för det som smakgivare, efter mortling.  Kia brukar välja röd paprika för den är mindre besk, och så blev det denna gång också.  Bra tryck med cayennepeppar var det också.  Hon hade säkert i lite lök och någon slags fond också, men det är spekulation.  Servera med parmesan...  Lyckat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar