tisdag 14 januari 2014

Fläskytterfilé sous vide

Fläskytterfilé är en styckdetalj som ofta säljes billigt nuförtiden.  Jag köpte en "svinbilligt" för någon vecka sedan i akt och mening att testa den sous vide.  Idag blev det tid.  Körde den 1½ timma på 60C (kortaste tiden för att nå full pastörisering på den temperaturen).  Avslutade med att glukospensla köttet och bränna av med blåslampa, häftigt! Jag blev chockad över hur saftigt detta blev, betydligt bättre än traditionella tillagningar, märkbart större skillnad, än t.ex. entrecôte, som ju också blir bättre sous vide, men gris som ju måste lagas hårdare traditionellt, vinner mycket mer.

Gjorde Pommes Anna enligt Morbergs recept, fast lade till muskot och vitlök, att serveras till.  Skivade lite gurka, samt gjorde en gräddsås med bas på en fond som blev över sedan jag lagat "pulled pork" sous vide i mellandagarna, marinerad i bl.a. soja.  Såsen fick ett tillskott av svartvinbärssaft vilket passade fint till fläskköttet.  Jag blev mycket nöjd, och även sonen åt med god aptit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar