fredag 24 januari 2014

Tryckkokt Bibimbap

I senaste buffé, ICAs trycksak med recept, hade de koreanskt tema.  Jag älskar koreanskt!  Vi bestämde oss för att göra en del av Mästerkock-Jennies recept.  Det blev super!  Vi gjorde hennes variant på speed-kimchi, fast med ytterligare lite variation eftersom vi inte hade exakt hennes råvaror hemma:
En halv gurka skivades med mandolinen på 0.5mm som lades upp på ett fat och saltades med några nypor salt, som fick dra ut vätska i en kvart.  Under tiden strimlades en halv morot till tändstickor (2mm på mandolinen, och sedan skar jag med kniv ungefär 2mm brett), en vitlöksklyfta rivdes fint till ett mos samt några cm purjolök mandolinades på 1mm.  En pasta gjordes på en torkad chilifrukt som mortlades till flakes, med frön, c:a 1 tsk paprika pulver, 1 tsk fisksås samt 1 tsk socker.  Gurkan torkades genom att läggas på torky, och duttades med samma papper, för att sedan blandas med allt det andra och ställdes för att dra medan högreven kokade.
Dessutom gjorde vi spenat marienerad i japansk soja och sesamolja (1 msk vardera).  Vi hade bara djupfryst spenat och tog väl två nävar, sedan hade vi rikligt med sesamfrö på. Kia rostade även spetskål inspirerad av ett vitkålsrecept i samma tidning. Hon klyftade kålen, saltade, pepprade och satte i het ugn (250C) i c:a en kvart.  Kanterna blev lätt branda innan vi tog ut dem.
Så till Jennies Bibimbap, fast på vårt vis, vi skippade morötter, chili och svamp och använde riktig misopasta istället för misosoppeportionspåsar.  Två gula lökar klyftades, 6 klyftor vitlök skivades mm-tunnt. Högreven, 1,25 kg putsades och skars i 3cm-kuber som frästes i olja. När de var brynta tillsattes lök och vitlök som fick fräsa vidare i några minuter, varefter 3msk muscovadosocker fick karamelliseras med i någon minut.  Sedan tillsattes all vätska:
1½dl rött vin
4 dl vatten
1 dl japansk soja
1½ msk sesamolja
2 msk risvinäger
2 msk misopasta
Detta skulle kokas i 2-3 timmar enligt originalrecptet, vi tryckkokte istället i 20min.
Allt serverades tillsammans.  Man kunde haft ris till, men vi tyckte grönsakerna räckte.  Det blev ljuvligt och kommer återkomma i vårt kök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar