fredag 3 januari 2014

Sen frukost

Akutärenden att fixa innan man hinner göra frukost, ja ja...
Det blev bara några finncrisp med dels räksallad och tabasco, dels kycklinglevermousse och min syltade pumpa.  Det förra pålägget var inte så exalterande men funkar för att ge lite livsandar i alla fall, det senare, var en nyhet som kändes naturlig så fort jag såg kombon.  Det är ju lite som leverpastej och inlagd gurka.
Pumpareceptet är från Bonniers kokbok:

1 Kg pumpa (vi använder en orange variant som hinner bli ungefär hand- till volleybollstor på under den svenska sommaren, ingen aning om dess namn)
2½ l ättiksprit (12%)
2½ l vatten
1 tsk salt
1 tsk gula senapskorn
5 vitpepparkorn
2 bitar muskotblomma
1 bit hel torkad ingefära
5 dl strösocker

Strimla pumpan i längder om c:a 3-4 cm. med ett tvärsnitt på runt 4x4 mm, det är inte så noga, men jag tycker om den formen. Koka upp alla ingedienser till lagen, sockret ska smälta helt.  Lägg i pumpan i den heta lagen och låt sedan stå ett dygn.  Koka upp igen, låt koka långsamt i tio minuter.  Plocka upp pumpan med hålslev och lägg på burk.  Koka ned lagen i 5 minuter och slå över i burkarna.  Låt svalna och sätt sedan på lock.  Håller minst ett halvår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar