
Det blev bara några finncrisp med dels räksallad och tabasco, dels kycklinglevermousse och min syltade pumpa. Det förra pålägget var inte så exalterande men funkar för att ge lite livsandar i alla fall, det senare, var en nyhet som kändes naturlig så fort jag såg kombon. Det är ju lite som leverpastej och inlagd gurka.
Pumpareceptet är från Bonniers kokbok:
1 Kg pumpa (vi använder en orange variant som hinner bli ungefär hand- till volleybollstor på under den svenska sommaren, ingen aning om dess namn)
2½ l ättiksprit (12%)
2½ l vatten
1 tsk salt
1 tsk gula senapskorn
5 vitpepparkorn
2 bitar muskotblomma
1 bit hel torkad ingefära
5 dl strösocker
Strimla pumpan i längder om c:a 3-4 cm. med ett tvärsnitt på runt 4x4 mm, det är inte så noga, men jag tycker om den formen. Koka upp alla ingedienser till lagen, sockret ska smälta helt. Lägg i pumpan i den heta lagen och låt sedan stå ett dygn. Koka upp igen, låt koka långsamt i tio minuter. Plocka upp pumpan med hålslev och lägg på burk. Koka ned lagen i 5 minuter och slå över i burkarna. Låt svalna och sätt sedan på lock. Håller minst ett halvår.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar