måndag 27 januari 2014

Sous vide Top Blade med dragonsmörsås, hasselbackspotatis, kastanjechampinjoner samt rostad blomkål.


Top Blade, eller luffarstek som den kallas på svenska är en halvmör detalj som har en riktigt fin smak, men kräver lite mörning på något sätt.  Sous vide visade sig vara perfekt för detta.  Jag körde den på 50C (rare) i 12 timmar, men 24 timmar hade nog varit ännu bättre.  Den var inte seg, men fortfarande lite tuff, inte störande dock.  Kia hade hittat ICAs US selection på kort datum, och det var verkligen inget på dessa biffar som skvallrade om att de var på väg att bli dåliga.  Luktade gott, såg goda ut med jämn och bra färg.  Saltade och pepprade bara inför vattenbadet.


För er som inte sett sous vide maskinen visar jag bilden, dels med de vacuumpackade biffarna och inställningen på c:a 50C, dels när de ligger i badet och man ser att timern börjat räkna ned.
Under tiden kunda man börja med den ganska omständiga såsen, även om den är betydligt lättare att röra ihop än t.ex. en béarnaise.
Det blev en Dragonsmörsås, recptet finns på bild här bredvid.  Kia gjorde hasselbackspotatis, rostad blomkåk samt hårdfrästa kastanjechampinjoner till.
Detta var en toppen söndagmiddag där alla smakerna verkligen kom till sin rätt!
Den nedersta bilden har jag lagt in visandes alla råvaror till smörsåsen inför tillagandet samt vår fina nya rostfria spisbänk som vi är så lyckliga över!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar