lördag 18 januari 2014

Räksoppa

 Som Ni säkert märkt har jag fattat tycke för Morbergs husmanskokbok.  Idag var det dags för en variant av hans räksoppa.  Vi hade inte alla hans ingredienser hemma, så vi skippade purjolök (ersattes av fryst gräslök), armangac (ersattes av cognac), rotselleri, färsk persilja (ersattes av fryst) och paprikapulver.  I övrigt ökade vi dosen av räkor och framför allt räkskal.  Kia hade nog i lite cayenne när jag inte tittade :-)  Receptet vi byggde på var på 500 gr oskalade räkor, det blev kanske 700 gr, plus skal från ytterligare 500 gr.  Detta märktes i soppan, som vi faktiskt fick späda med extra grädde pga *för mycket* smak.  Fänkål hade vi bara i krukan på altanen och i frosten blev det en ynklig knippa som inte hade dött.
Soppan blev mycket mustig och tog säkert en timma att koka.  Lite salt i överkant, troligtvis pga överdoseringen av räkskal, de är ju kokade salt.  Vid skalningen av räkorna sparade vi rommen som vi garnerade med gjorde det än mer salt.  Inte oätligt, och vi som gillar salt, kan ju uppskatta det.  Men lite lättare hade det blivit om man hålt den lite mindre salt.  Vi rostade en halv skiva toast var, kunde nog varit lite mer frikostiga med det.  Hur som helst, smaken var ljuvlig, om än aningen för mustig.  Ska man ha mer räkskal som vi hade, ska man ha mer vätska.
 Väl värt väntan, denna soppa tog nog två timmar att laga.  Mycket väntetid man kunde göra andra saker på.  Men sedan, med en flaska Chardonnay till, blev man ändå nöjd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar